Jels af Jarls - Jarls Sæde. Grundlagt af en jarl omkring år 1200. Jels søerne er danneler fra istiden. Jels Voldsted blev formentlig anlagt af jarlen på Jarls. På Sønderjysk udtales Jels stadigvæk som [Jar'lls]. Der er skrevet om det mange andre steder.
I dag besøges Jels af en del turister og Jels Vikingespil trækker omkring 20.000 besøgende i de 14 dage det kører. Mange lystfiskere fisker i Jels Sø.
Forretningslivet er stærk reduceret hvor vi tidligere havde 3 banker har vi ingen mere. 2 bagere og nu ingen. Hotel, Gæstgivergård og Landbohjem er borte. Skolen er her, men biblioteket er borte og så fremdeles. Rimelige busforbindelser i dagtimerne. Om aftenen og i weekenderne er der ikke noget.
Der er en pragtfuld natur som nok er den bedste i Vejen kommune som Jels hører under. Vejen hører under Ribe amt og Jels under Haderslev amt når vi taler om kirkesognenes beliggenhed, men ellers hører vi i dag under Region Syddanmark selv om Jels ligger i Sønderjylland.
Jels sogn er omgivet af Jelsmark - Jelsbjerg - Jels Øster Mark - Stursbøl Plantage - Klovtoft - Tved - Hennekestam - Røjbøl - Grønnebæk - Mikkelborg - Præsteskov - Jels Skov -Klaskerøj - Farris Skov - Jes Troldkær - Over Jels - Farris - Jels Søerne - Barsbøl - Lille Barsbøl - Store Barsbøl - og af nabosognene Oksenvad - Øster Lindet - Nustrup - Vandrup - Skodborg og Rødding. Jels sæerne består af 3 søer, Jels Nedersø, den største og Jels Midtersø som er den anden største forbundet med en kanal til Nedersøen. Den øverste og mindste er Jels Oversø.
Fra Jels er der ca. 25 kilometer til Haderslev - Kolding og Christiansfeld og ca. 15 kilometer til Vojens - Vejen og Gram. Der er ca. 10 kilometer til Vamdrup og Skodborg og omkring 6 kilometer til Oksenvad - Stursbøl - Øster Lindet - Sommersted - Lerte - Farris og Jels Troldkær. Til Klovtoft - Hennekestam - Grønnebæk - Jelsmark og Ørsted ca. 3 kilometer.